Solpaneler i Stockholm – fånga energi

Ingen kan ha undgått att energikostnaderna har löpt amok den senaste tiden. Men om du installerar solpaneler i Stockholm kan du sänka dina elkostnader.

Solen slösar frikostigt med sin energi utan att ta betalt. Den bara finns där som universums eget kärnkraftverk och solens strålar är en förutsättning för det mesta här på jordklotet. Men idag kan vi utnyttja solens strålar mer än någonsin tidigare. Med hjälp av solens ljus kan vi producera elenergi utan att belasta atmosfären med utsläpp av koldioxid eller andra växthusgaser.

Karin och Bertil bor i en större villa i utkanten av Stockholm. Villan är välutrustad med en rad olika apparater som kräver elenergi. Och inte nog med det. Paret värnar om miljön och de vill gärna köpa en elbil när deras fem år gamla dieselbil har gjort sitt.

Solpaneler för ekonomi och miljö

På sina kvällspromenader i villaområdet har Bertil och Karin lagt märke till att allt fler hustak blänker i månens sken. De stöter på en granne, som förklarar att han installerat solceller på sitt tak. “Fungerar det verkligen här upp på våra breddgrader?” frågar Bertil. “Det gör det absolut", säger grannen. “Vi har mycket mer ljus som kan fångas in än vad vi tror”, fortsätter han. “Och dessutom är solceller lönsamma”.

Bertil får tips från grannen att kontakta en firma som levererar solceller i Stockholm. En representant från firman kommer på besök. Villans tak är stort och ligger i ett bra väderstreck. Och inga träd eller skorstenar kommer att skymma solpanelerna.

17 Apr 2023