Solceller Göteborg - har ditt hus rätt förutsättningar?

Det stigande elpriset har fått både fastighetsägare, företag och villaägare att undersöka möjligheterna för solceller i Göteborg. Rätt förutsättningar, en rätt optimerad anläggning kan innebära ett ekonomiskt lyft. Plötsligt så betalar man inte el längre: man producerar och man täcker de egna behoven.

Inte sällan så handlar det även om ett överskott: du producerar mer el än vad du gör av med. Det kan du sälja vidare under exempelvis sommaren och sedan få förmånliga priser under vintern då din anläggning inte producerar lika mycket.

Rakt igenom grön energi

Solceller i Göteborg handlar dessutom om att man gör ett aktivt val mot en bättre värld. Det handlar om rakt igenom grön el och det handlar om att man som exempelvis företag och BRF kan skapa en tydlig profil utåt.

En annan fördel med solceller i Göteborg är att det är direkt värdehöjande. Du som villaägare kan dels ställa om dina lån och dels - den dagen du säljer bostaden - se att du får betydligt bättre betalt.

Negativt? Det finns inte så mycket negativa aspekter med solceller. Där man tidigare såg ett högt pris och kort livslängd så handlar det numera om prisvärda lösningar som håller länge.

Söderläge är optimalt för solceller

En avigsida handlar emellertid om att solceller är beroende av rätt förutsättningar för optimal effekt. Bor du i ett hus vars tak vetter mot norr så har du sämre förutsättningar än om du skulle bo i en villa vars tak vetter mot söder.

Hus som ligger på skuggiga platser har givetvis också sämre förutsättningar för en optimal anläggning. Det sagt: man kan få igång bra effekt även om sådana förutsättningar finns - men aldrig lika bra som vid villor som ligger öppet och som har söderläge på taket.

En detalj som man inte får missa handlar dock om takets skick. Det tillkommer en ny belastning och solpaneler kommer att påverka bärigheten. En stabil konstruktion är ett måste. Undersök alltid detta innan. Skulle du inom kort behöva byta tak - håll inne med investeringen av solceller och passa på att slå två flugor i en smäll istället.

4 Jun 2023